Brittisk ursäkt för stor invandring

EU2007-10-31

Den brittiske inrikesministern Jacqui Smith har tvingats be om ursäkt för att arbetskraftsinvandringen blivit större än beräknat.

– Självklart är det tråkigt att siffrorna är fel, flera ministrar har bett om ursäkt och så även jag. Men det viktiga i det här fallet är att det finns 2,7 miljoner fler jobb i landet än det gjorde 1997, säger Jacqui Smith till The Times, berättar Europaportalen.

Den ökade arbetskraftsinvandringen innebär att fler av de nyskapade jobben gått till invandrare. Fyra av tio av de 2,7 miljoner nya jobben har gått till immigranter. Totalt finns 1,1 miljoner arbetskraftsinvandrare i Storbritannien.

Regeringen har fått kritik från flera håll för att fler kommit till Storbritannien för att arbeta. David Cameron, ledare för det konservativa partiet, kräver nu ökad kontroll av arbetskraftinvandringen och att det sätts ett tak för hur många som får komma in i landet varje år:

– Det är dags för en förändring. Vi behöver minska immigrationsnivån och skapa en mer långsiktig befolkningstillväxt, säger David Cameron enligt Europaportalen.

Immigrationsminister Liam Byrne har meddelat att Storbritannien nu kommer att behålla de restriktioner som begränsar rätten för människor från de nya EU-länderna Bulgarien och Rumänien att söka jobb i Storbritannien.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA