Bild: Fredrik Hjerling

Britta Lejon: ”Oroande besked för de statsanställda”

STATSFÖRVALTNING2023-04-19

Regeringen vill skära ned på statsförvaltningen. Det framgår av ett kort stycke text i vårpropositionen. Där aviseras att regeringen kommer att ta initiativ till att minska antalet myndigheter och renodla de återståendes verksamhet. Formuleringarna är oroande, säger STs förbundsordförande Britta Lejon.

Statsförvaltningen måste effektiviseras, konstaterar regeringen i vårpropositionen. I ett stycke på bara några rader slås fast att nya utgifter riskerar att driva på inflationen och att kärnuppgifterna måste prioriteras. Därför kommer regeringen under mandatperioden att överväga organisationsförändringar för myndigheterna och ta initiativ till att ompröva och renodla deras verksamhet. Regeringen konstaterar också att antalet myndigheter bör minska.

STs förbundsordförande Britta Lejon tycker att den korta texten är mycket oroande.

– Även om vi hade funderat över hur regeringen tänkt få ihop budgeten då man ökar anslagen till försvaret men inte höjer skatterna, så kom detta som en överraskning. Vi har inte fått några förvarningar om detta, säger hon.

Britta Lejon menar att lärdomarna från pandemin nu verkar som bortblåsta, och att det är mycket bekymmersamt.

– Visst behöver vi ett förstärkt försvar, men inte bara vid gränserna. Pandemin visade bristerna i den svenska civila beredskapen och då pratade alla om att stärka hela samhällets resiliens. Nu gör regeringen tvärtom.

Texten i vårpropositionen innehåller inga konkreta besked om vilka åtgärder som ska vidtas. I en debattartikel i Dagens Nyheter 17 april, samma dag som vårpropositionen presenterades, skriver finansminister Elisabeth Svantesson, M, och de ekonomisk-politiska talespersonerna för Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna att ”regeringen ska inleda ett arbete för att minska antalet myndigheter och ompröva det offentliga åtagandet där så är lämpligt”. Men inte heller debattartikeln går in på några detaljer.

Britta Lejon säger att ST nu kommer att knacka på finansministerns dörr för att reda ut vad regeringen har i åtanke.

– Vi kommer att kräva svar från politikerna om vad detta innebär. De måste kunna ge medarbetarna i staten en bild av vad de vill med staten framöver.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA