Brister i styrning av kulturinstitutioner

KULTUR2019-03-29

Regeringen styr bolag och stiftelser på kulturområdet som om de vore myndigheter, konstaterar Riksrevisionen efter en granskning.

Riksrevisionen anser att regeringens styrning av institutionerna på kulturområdet har blivit tydligare och mer långsiktig. Men styrningen är inte anpassad till skilda verksamhetsformer. Det innebär enligt myndigheten att de statligt ägda bolagen och stiftelserna styrs som om de vore myndigheter.

”Myndigheter, stiftelser och bolag styrs som om de vore just myndigheter. Det innebär att det finns en risk för oklarhet mellan de regler som gäller för var och en av dessa olika verksamhetsformer och de villkor för användningen av statliga medel som regeringen beslutar om”, kommenterar riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande.

Kulturområdet skiljer sig från andra politikområden, konstaterar Riksrevisionen. Området har många små institutioner organiserade på olika sätt – som myndigheter, föreningar, stiftelser och statligt ägda bolag. För kulturområdet gäller den så kallade armlängdsprincipen, som innebär att politiken ska hålla sig till att skapa goda förutsättningar, men överlåta till verksamheterna att ta ansvar för innehåll och kvalitet. Och det ställer särskilda krav på styrningen, konstaterar Riksrevisionen.

Riksrevisionen tycker att regeringen borde anpassa styrningen bättre efter olika verksamhetsformer. I aktiebolag ska ägarinflytandet utövas genom bolagsordning och beslut på bolagsstämman. Men regeringen har i huvudsak valt att styra genom att besluta om riktlinjer för lämnade ekonomiska bidrag. Det gäller till exempel Operan och Dramaten, som får ersättning för att utföra vissa samhällsuppdrag.

”Regeringens riktlinjer har ingen aktiebolagsrättslig giltighet, de övertrumfas av aktiebolagslagen. Om bolagsstyrelserna behöver prioritera följer den bolagsstämman och bolagsordningen, och verksamheten riskerar att få en annan inriktning än vad regeringen beslutat om”, påpekar Gunilla Lundquist, projektledare för Riksrevisionens granskning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA