Bristande rutiner ger sämre beslut

INFRASTRUKTUR2010-12-07

Dåliga rutiner leder till att statens beslut om investeringar i vägar och järnvägar brister i kvalitet. Det hävdar Riksrevisionen efter en granskning.

Det finns brister i de samhällsekonomiska analysmetoder som ska ge viktiga beslutsunderlag vid investeringar i infrastruktur. Följden blir att arbetet med analyserna försvåras och att kvaliteten på beslutsunderlagen blir osäker. Det visar en granskning från Riksrevisionen.

”Staten satsar mycket stora summor på investeringar inom transportområdet. Det är därför viktigt att riksdag och regering har bra underlag när de ska fatta beslut. Trafikverket bör snarast möjligt förbättra förvaltningen av de samhällsekonomiska metoderna och regeringen bör noga följa detta arbete”, säger riksrevisor Claes Norgren i ett pressmeddelande.

Riksrevisionen har granskat hur metoderna för att göra samhällsekonomiska analyser inom transportområdet förvaltas. Granskningen visar på flera brister och enligt rapporten saknas det ett helhetsgrepp och kontinuitet i förvaltningen av metoderna. Myndigheten efterlyser en systematisk metod för förvaltning av analysverktygen och fasta rutiner för hur stora datamängder som ska kvalitetssäkras och sparas.

Det finns även brister i rutinerna för hur analyserna ska dokumenteras, redovisas och följas upp samt i kompetensförsörjningen. Följden blir att kvaliteten och jämförbarheten i beslutsunderlagen blir sämre och att de resurser som finns för analyser i onödan också måste användas till rätta fel och räkna om.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA