Bristande kvalitetsarbete i staten

STATSFÖRVALTNING2014-12-16

Ekonomistyrningsverket, ESV, har granskat effektiviseringsarbetet i 24 statliga myndigheter. Enligt rapporten är det få myndigheter som följer upp kvalitetens utveckling och om det är rätt kvalitet.

ESV har haft ett regeringsuppdrag att granska myndigheternas effektiviseringsarbete. Många myndigheter bedriver ett aktivt arbete för att effektivisera sin kärnverksamhet. I ESVs uppdrag har 24 myndigheter deltagit och beskrivit sina effektiviseringsprojekt. Utifrån det har ESV dragit ett antal slutsatser.

”Vi har sett att myndigheterna kan effektivisera på olika sätt. Till exempel genom samverkan, utveckling av processer och arbetssätt, förändrade lednings- och styrformer, ökad målgruppsorientering och digitalisering. Ofta finns det en tonvikt på ett av sätten, men de flesta effektiviseringsprojekt har ingredienser från flera områden”, säger ESVs utredare Jolanta Feliga i ett pressmeddelande.

Vissa myndigheter fokuserar på kvalitet och andra på kostnader, konstaterar ESV. Få myndigheter har följt upp hur kvaliteten utvecklats och om det är rätt kvalitet. ESVs slutsats är att statsförvaltningen behöver bli bättre på att diskutera vad som är rätt kvalitet.

”Effektiviseringar kan vara resurskrävande och kräva mycket arbete. Stödet från regeringen är därför avgörande vid stora förändringar. Det är viktigt att regeringen finns med även när det blåser kallt”, säger Jolanta Feliga.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA