Annons:

Bristande kontroll av statliga bidrag

STATSFÖRVALTNING2023-04-21

Kontrollen av statens bidrag till civilsamhället är otillräcklig, vilket kan leda till att oseriösa aktörer använder bidragen till annat än avsett, konstaterar Riksrevisionen efter att ha granskat fyra myndigheter.

Den bristande kontrollen av bidrag till civilsamhällets organisationer innebär en risk för fusk och missbruk, vilket kan leda till att angelägen verksamhet trängs undan och att förtroendet för den statliga bidragsgivningen undergrävs, skriver Riksrevisionen i ett pressmeddelande.

Varje år betalar staten ut mer än 20 miljarder kronor till civilsamhällets organisationer. Riksrevisionens granskning har omfattat fyra myndigheters hantering av bidrag – Jämställdhetsmyndigheten, Myndigheten för stöd till trossamfund, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor och Socialstyrelsen. De fyra fördelar tillsammans drygt 1,4 miljarder kronor om året.

Granskningen visar att myndigheternas kontrollåtgärder inte är tillräckliga. Myndigheterna förlitar sig enligt Riksrevisionen i stor utsträckning på de uppgifter som lämnas i bidragsansökningarna, och verksamhetsbesök eller internetbaserade kontroller förekommer sällan. Oseriösa aktörer kan därmed ta del av medlen och använda bidragen till annat än det som avsetts.

”Bidragsgivningen till civilsamhället bygger av tradition på tillit. Samtidigt har risken för fusk och missbruk ökat under senare år. Kontrollerna behöver därför förstärkas”, framhåller Riksrevisionens projektledare Leif Svensson i pressmeddelandet.

Enligt Riksrevisionen är regeringens styrning också för svag. De aktuella bidragen ingår exempelvis inte i regeringens systematiska arbete för att motverka felaktiga utbetalningar. Riksdagen har inte heller ställt upp något specifikt mål om att minska antalet felaktiga utbetalningar till civilsamhället.

I Riksrevisionens pressmeddelande efterlyser riksrevisor Helena Lindberg åtgärder från regeringen:

”Regeringen behöver förenkla så att myndigheterna kan arbeta effektivt med att upptäcka eventuella felaktigheter.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA