Brevbäraren blir mångsysslare
I Frankrike får brevbärarna en rad nya sysslor. Syftet är att möta nedgången i postmängden.
– Det kan vara bra för jobben, säger Emmanuel Cottin, som samtidigt är tveksam till vad hans nya roll som allt-i-allo egentligen medför.
Precis som i Sverige brukar brevbärarna hamna högt upp på listan över yrkesgrupper som åtnjuter invånarnas förtroende.
Detta, och att postiljonerna rör sig över hela landet, sex dagar i veckan, försöker nu franska posten utnyttja för att sälja tjänster. Alla brevbärare ska utrustas med en smartphone för att kunna ta sig an en rad nya uppgifter.
Ett försäkringsbolag ska inte behöva skicka ut en expert när brevbäraren ändå far förbi och kan ta en bild av fuktfläckar i ett vardagsrum efter en översvämning eller av en krockskadad bil. Projektet ska testas under hösten.
På andra håll ska vägförvaltningen kunna få rapporter när nya hål uppstått på en gata. De sociala myndigheterna ska få hjälp med att övervaka äldre personer, genom att brevbäraren kollar hur det står till ett par gånger i veckan.
Och ett företag kan bli av med sitt återvinningspapper tack vare brevbäraren.
Det här är bara några exempel på tjänster som posten i Frankrike håller på att utveckla för att möta nedgången i brevmängden.
Posten är Frankrikes fjärde största arbetsgivare, med 267 000 anställda, varav en tredjedel är brevbärare. Under de senaste decennierna har personalstyrkan minskat avsevärt, och många brevbärare har upplevt att arbetspassen har blivit allt tyngre.
– Man tänjer på rutterna, berättar Emmanuel Cottin, brevbärare i Paris och aktiv inom den fackliga centralorganisationen CGT.
Han är skeptisk till om brevmängden verkligen har minskat så mycket som 6 procent årligen, vilket postens ledning påstår.
– Men det är förstås jättebra om vi kan få nya uppdrag för att stoppa nedskärningarna, säger han.
Samtidigt anser Emmanuel Cottin att brevbärarna inte bör fjärma sig alltför mycket från sitt ursprungliga uppdrag. Jobben för försäkringsbolagen är på gränsen, anser han.
– Om vi håller oss inom området samhällstjänst kan utvecklingen vara bra, säger han.
Bra idé, tycker ST på Posten
Även i Sverige pågår en diskussion om hur brevbärarnas kompetens ska utökas. En utveckling liknande den i Frankrike välkomnas av STs Mikael Andersson.
– Vi tycker det vore jättebra att hitta nya arbetsuppgifter! säger Mikael Andersson, brevbärare och sektionsordförande för ST hos Posten meddelande.
Brevbärarna i Sverige jobbar hårt jämfört med hur det är i andra länder, enligt Mikael Andersson.
– Trots att arbetssituationen blir allt tuffare är vi ständigt övertaliga och ska bli ännu färre, säger han.
Därför anser han att det behövs nya lösningar:
– Det handlar om att behålla våra heltidssysselsättningar.
Redan i dag bär brevbärarna ut matkassar i vissa delar av landet. På andra ställen levererar de biblioteksböcker.
Peter Brännström, produktionschef hos Posten meddelande, förklarar att det kan vara svårt att hitta nya varaktiga lösningar:
– En svårighet är att finna tjänster som inte är dagsländor. Men vi hoppas att vi kommer att dra vinning av den ökande e-handeln.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.