Breddad demokrati i Göteborg
Göteborgs universitet låter fler anställda vara med och utse fakultetsstyrelser. ST välkomnar förändringen.
Fler ska ha rätt att nominera och rösta i valet till fakultetsstyrelserna vid Göteborgs universitet. Alla som är tillsvidareanställda på minst halvtid eller som har haft ett förordnande under minst två år ska ha den rätten.
Det beslutade universitetsstyrelsen i februari. Förändringen är en del av den nya arbetsordning som universitetet behöver som en följd av att alla lärosäten fått utökad självständighet.
Peter Kim vid universitetsledningens kansli beskriver förändringen som en breddning av demokratin.
– Tidigare var det bara de vetenskapligt kompetenta, den som har doktorsexamen eller motsvarande konstnärlig kompetens, som har fått vara med och välja.
Stefan Schedin, ordförande i ST vid Göteborgs universitet, instämmer:
– Det innebär att fler personalkategorier kan vara med och tycka till. Det här blir annars lätt en ganska elitistisk arbetsplats där man bara pratar om forskarna och kanske lärarna medan den administrativa personalen hamnar på undantag.
Göteborgs universitet har nio fakulteter. Under dem sorterar ett 40-tal institutioner. Fakultetsstyrelsen ansvarar för planering, övergripande styrning och kvalitetsstyrning.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.