Börsvinnarna drog ifrån

FÖRDELNINGSPOLITIK2003-12-10

I princip alla förändringar av inkomstfördelningen i Sverige under 1990-talet kan förklaras med börsutvecklingen.

Vårbudgetens fördelningspolitiska analys visar utvecklingen under åren 1991–1999. Den ger alltså en bild av de värsta krisåren sedan 1930-talet och den efterföljande återhämtningen.

Inkomstspridningen ökade med tio procent under årtiondet. Den ökande klyftan i inkomster uppstod framför allt efter 1996, och berodde i huvudsak på att de mest välbeställda fick ut stora vinster på aktiehandel.

En procent av befolkningen plockade hem 70 procent av reavinsterna, och de tio rikaste procenten fick nästan alla aktievinster – 99 procent. De sistnämnda ökade också sin lön mer än andra under senare delen av 90-talet.

De ekonomiskt svagare grupperna fick en större del av det som kallas offentlig konsumtion, till exempel sjukvård, arbetsmarknadsinsatser och äldreomsorg. Räknar man in det blir inkomstutvecklingen jämnare.

Förändringar i förmögenhet följs inte lika regelbundet, men de mätningar som finns visar, att förmögenheterna blivit betydligt mer ojämnt fördelade.

Det mest anmärkningsvärda är, anser regeringen, att inkomstfördelningen i stort sett tycks opåverkad av den ekonomiska krisen och den höga arbetslösheten under 1990-talet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Löner
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA