Bonus för genomförd svenskkurs

INVANDRING2008-03-31

Regeringen föreslår att den invandrare som går igenom SFI, Svenska för invandrare, med godkänt resultat ska få en bonus på upp till 12 000 kronor.

I en departementspromemoria föreslås att en SFI-bonus inrättas för att stimulera invandrare att snabbare lära sig svenska. Den som går igenom sin SFI-utbildning inom tolv månader från kursstarten och inom femton månader från att man blivit mantalsskriven i en svensk kommun ska få en kontant bonus, som inte räknas av från andra bidrag eller ersättningar.

Målet är att stimulera fler invandrare att genomföra sin språkutbildning. Idag är det bara 15 procent som går igenom SFI med godkänt betyg. Bonusen kommer också att öka pressen på kommunerna att se till att nyinflyttade invandrare får tillgång till SFI.

Bonusen ska betalas ut av kommunen, som sedan får ersättning av staten. Bonusen ska betalas ut till den som inom uppsatt tid har blivit godkänd på kurserna 1B (6 000 kronor), 2C (9 000 kronor) eller 3D (12 000 kronor) i SFI.

Kostnaden för reformen, som föreslås genomföras från 2009, blir cirka 90 miljoner kronor årligen. Enligt förslaget ska Skolverket administrera ersättningen till kommunerna och kontrollera att pengar inte betalas ut felaktigt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA