Bolagsanställda vill ta större plats i ST

ST2008-11-26

»ST bör fundera på om man ska ha med bolagen eller inte«. Det säger John-Olof Blomkvist, Teracom. Nyligen träffade han och andra bolagsföreträdare STs förbundsledning.

Av:  Eva Spira

Bolagsavdelningarnas ställning har varit en återkommande fråga inom ST. En orsak är att avtalen är annorlunda än på de statliga myndigheterna – där flertalet medlemmar finns. En annan orsak, som John-Olof Blomkvist ser det, är att bolagsföreträdarna inte alltid möts av förståelse från de andra avdelningarna.

Vill öka kompetensen

– Ibland känns det som om vi är något katten har släpat in, säger han.

Nyligen träffade STs vice ordförande Britta Lejon och kanslianställda ordförandena för STs avdelningar inom Teracom, Posten och Spårtrafiken.

– Särskilt nu när alltfler affärsverk är på väg att bolagiseras behöver förbundet förstärka sin kompetens på området, säger Kjell Strömbäck, avdelningsordförande på Posten och den ende bolagsföreträdaren i STs förbundsstyrelse.

Såväl Kjell Strömbäck, John-Olof Blomkvist som Björn T Johansson, ordförande för ST inom Spårtrafiken, är nöjda med mötet.

Men Björn T Johansson är tveksam till vilka de konkreta resultaten blir.

– Ett av problemen är att medlemmarna finns på så många bolag och att vi är få förtroendevalda. Vi har ingen möjlighet att åka runt och se till att det tecknas kollektivavtal på alla nya bolag.

På Teracom är det inte ST som tecknar avtal, utan fackförbundet Unionen. Det har skapat allt större problem och inom avdelningen pågår diskussioner om att byta förbund.

»Lång väg att vandra«

– ST har en lång väg att vandra innan verksamheten är anpassad även till oss. Frågan är om vi kan vänta så länge, säger John-Olof Blomkvist.

Britta Lejon säger att hon ska ta upp bolagsavdelningarnas frågor vid nästa presidiemöte och sedan återkomma till avdelningarna.

STs kanslichef Gunnar Johanson säger till ST Press att den nya indelningen i tre förbundsområden – myndigheter, bolag samt universitet och högskolor – innebär att bolagens behov av stöd och service blir bättre tillgodosedda.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA