BO och Kronofogden i nytt samarbete

SAMARBETE2011-04-18

Barnombudsmannen, BO, och Kronofogden kallar tio av landets kommuner till överläggning om vräkning av barn. De tio ska få lära av andras goda exempel hur vräkning kan undvikas.

Under första kvartalet i år tvingades 173 barn att lämna sina hem i samband med 94 genomförda vräkningar. Ännu fler tvingades flytta till en annan bostad för att undvika en vräkning, konstaterar Kronofogden i ett pressmeddelande. Enligt myndigheten kan en flytt få lika allvarliga konsekvenser för barnet som att bli vräkt. Varken lagstiftningen eller socialtjänsten erbjuder något skydd för de barn som riskerar att vräkas, skriver Kronofogden.

Nu har Barnombudsmannen, BO, Fredrik Malmberg tagit initiativ för att i samverkan med Kronofogden hejda vräkningarna:

”Det här är ett allvarligt problem som vi måste göra något åt. Barn behöver en trygg boendemiljö och möjligheter till ett socialt liv med kamrater och fritidsaktiviteter. De behöver få gå i skolan utan ständiga uppbrott för att få förutsättningar till fullgoda betyg och en bra start i livet”, säger Fredrik Malmberg i pressmeddelandet.

Tio kommuner ska kallas till samtal hos BO för att lära av de goda initiativ som finns i vissa kommuner och diskutera hur barnperspektivet kan förbättras. BO har rättslig befogenhet att begära information och att kalla parter till överläggning, men utövar ingen formell tillsyn. Enligt BO är skillnaderna stora i hur landets kommuner hanterar vräkningar av barnfamiljer.

Den främsta orsaken till vräkning är hyresskulder. Kommunernas socialtjänster har ofta kontakt med de familjer som riskerar att vräkas. Enligt BO och Kronofogden är det viktigt att socialtjänsten har en handlingsplan för hur de ska agera när ett barn riskerar att vräkas och ett tydligt barnperspektiv när man utreder en familjs behov av ekonomiskt bistånd.

”Många av de vräkningsförebyggande åtgärder vi ser idag är snarare vräkningsförberedande åtgärder. Barnskyddet vid vräkningar måste förstärkas med målet att förhindra att barn vräks”, säger rikskronofogde Eva Liedström Adler.

Kronofogden samverkar också med Boverket, Konsumentverket och Ungdomsstyrelsen för att minska antalet vräkningar av ungdomar över 18 år. Av de vräkningar som genomfördes under förra året gällde var sjunde ungdomar i åldern 18-25 år:

”Ingen ska behöva vräkas från sitt första hyreskontrakt. Målet för vår samverkan är att stärka ungdomarnas kunskaper”, säger Karolina Kull, förebyggare på Kronofogden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA