Bluffskolor lockar studenter

HÖGSKOLAN2012-01-31

Högskoleverket varnar för bluffuniversitet som vill locka utländska studenter till påhittade utbildningar i Sverige. I Stockholm finns minst fyra påhittade college.

University of Upsala har sin adress i Karibien och levererar ett examensbevis till var och en som skickar in sitt CV och en mindre avgift, skriver Sydsvenskan. Men enligt Högskoleverkets stabschef Lennart Ståhle finns det också ett antal högskolor som uppger sig driva utbildningsverksamhet i Stockholmsområdet och som på webben försöker locka till sig studerande från Indien, Bangladesh och Pakistan:

”Sverige har blivit en intressant marknad eftersom de här skolorna bara uppger sig ta ut hälften av svensk högskoleavgift. De ägnar sig åt renommésnyltning eftersom Sverige anses vara ett pålitligt studieland”, säger han till Sydsvenskan.

Enligt Lennart Ståhle har Högskoleverket ingen rätt att granska de här skolornas verksamhet.

”Jag svarar dem som hör av sig att en skola är som att öppna affär. Det är fullt tillåtet att ta ut avgifter för utbildning”, säger han till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA