”Bli brandman eller gå”

LUFTFARTSVERKET2003-07-30

Hundratalet anställda vid regionala flygplatser ska ta över räddningstjänsterna. Klarar de inte de hälsotest som krävs riskerar de att förlora jobbet.

Luftfartsverket ska spara 650 miljoner kronor fram till 2006. Verket har uttryckligt förklarat, att om inte befintlig personal tar över uppgifterna efter de värnpliktiga, som nu bemannar räddningstjänsterna, har verket ingen plats för dem längre.

– En viss del av personalen kanske det finns arbetsuppgifter åt nu, men sedan? Vi har många anställda som är över 50 år och medlemmarna är därför oroliga för att de ska förlora jobbet.

Det säger Sven-Erik Olsson som är ordförande för ST-Luftfarts sektion för regionflygplatserna.

Uppsägning blir följden om de anställda inte klarar de hårda hälsotester som krävs. Ungefär 100 personer kan beröras av dem som arbetar i verkstäder, fält- och ramptjänst och säkerhetskontroll.

Att de värnpliktiga försvinner från flygplatserna är en följd av det tidigare riksdagsbeslutet att banta försvaret.

– Men regeringen har fattat sitt beslut utan att tänka på konsekvenserna. De regionala flygplatserna har inte fått mer medel för att klara uppgiften, tillägger han.

Sundsvalls flygplats är först ut med den nya organisationen. Här har alla STs medlemmar klarat testerna, berättar Lennart Dahlin, ST-Luftfart. Fyra anställda med annan organisationstillhörighet har omplacerats och i ett fall har man fått en pensionslösning.

– I år gick det bra i Sundsvall men för dem som inte klarar testen nästa år finns inga omplaceringsplatser kvar. Åtminstone inte vad vi vet idag, fortsätter Lennart Dahlin. På andra flygplatser med annan åldersstruktur än här kan problemen vara värre.

Bakgrund

Sedan våren 2002 har man diskuterat vem som ska sköta brand- och räddningstjänsten efter de värnpliktiga.
I ett öppet brev till statsrådet Ulrica Messing har ST-Luftfart framfört skarp kritik mot Luftfartsverkets beslut.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA