Betalstudenter kan få egen kvotgrupp

HÖGSKOLAN2013-12-11

Så kallade tredjelandsstudenter som söker till svenska lärosäten kan få egna kvotgrupper där de inte konkurrerar med andra studenter. STs avdelning inom högskolan ser den nya modellen som orättvis och riskabel.

I dag tar riksdagen ställning till regeringens budgetförslag gällande högre utbildning. I det ingår förslaget att tillåta att enskilda lärosäten inrättar särskilda kvotgrupper för antagning av studenter som måste betala studieavgift. Det gäller studerande utanför EU/EES-området och Schweiz.

Av riksdagspartierna är bara Vänsterpartiet emot förslaget. Men Sveriges förenade studentkårer och Överklagandenämnden för högskolan lämnade kritiska remissvar på den promemoria som var ute på remiss i somras. Diskrimineringsombudsmannen svarade att konsekvensanalysen var alltför begränsad och att det därför är osäkert om förslagen är förenliga med diskrimineringslagen.

STs avdelning inom universitet och högskolor ser flera allvarliga problem.

– För det första blir det orättvist. Studenterna går samma program och kurser, men en del kan komma in med lägre betyg om de betalar för sig, säger Kjell Nilsson i avdelningsstyrelsen.

Han befarar också att de nya reglerna kan driva fram en utveckling där även andra grupper kräver att få genvägar genom att betala.

– Det kan man se i länder som gått från avgiftsfria utbildningssystem eller med låga avgifter till mer kommersiella. De som inte kommer in på sin drömutbildning kan också komma att kräva att få köpa sig en plats, vilket på sikt riskerar att leda till avgifter för alla studenter.

En annan risk är enligt ST-avdelningen att politikerna väljer att lösa en allt större del av finansieringen av högre utbildning genom avgifter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA