Betalade med trygghetspengar

ARBETSFÖRMEDLINGEN2011-04-12

Arbetsförmedlingen använde 20 miljoner kronor av de partsgemensamma trygghetspengarna för att betala »inspirationsdagar« för personalen. Facket gick med på det, vilket väckt kritik bland medlemmar.

Våren 2010 ordnade Arbetsförmedlingen så kallade inspirationsdagar för personalen. Temat var mångfald, och arbetsgivaren bjöd även på middag med dans. Men i december återkom arbetsgivaren till facken och ville betala arrangemanget med 20 miljoner kronor av de medel som parterna enligt trygghetsavtalet avsatt för omställningsåtgärder.

ST-avdelningen var först tveksam men gick sedan med på förslaget, i likhet med Saco och Seko. Myndighetens ekonomiska prognos för 2010 pekade mot ett underskott på drygt 50 miljoner kronor för 2010, och det var risk för uppsägningar, förklarar Lars-Erik Backström, STs vice avdelningsordförande.

Kritiserar överenskommelsen

När bokslutet kom i januari visade det emellertid ett plus på 36 miljoner kronor.

Johan Öyan, ST-medlem på arbetsförmedlingen i Motala, har starka invändningar mot överenskommelsen.

– Pengarna har använts helt fel, detta ska vara medel för omställningsstöd när det är risk för uppsägning. Och den risken fanns ju verkligen då i december. Dessutom kan inte arbetsgivaren bjuda till fest och sedan kräva oss på betalning efteråt.

Lars-Erik Backström anser dock att inspirationsdagarna låg inom ramarna för vad trygghetspengarna kan användas till. Syftet var att ingen skulle bli uppsagd.

– Att underlätta omställning kan innebära nästan vad som helst om parterna är överens. Och jag tycker att det var väl använda pengar.

Men han är kritisk till att ledningen tog upp frågan ett halvår efter konferenserna och till att facket inte haft något inflytande över innehållet.

Arbetsförmedlingens ekonomichef Karin Leth säger att hon inte ångrar beslutet, men beklagar att Arbetsförmedlingen, liksom många andra myndigheter, är dåliga på att använda trygghetspengarna.

– Vi har väl ungefär 100 miljoner kronor, och det sämsta alternativet är att inte använda pengarna alls.

Stora svängningar

Hon tycker inte heller att det är konstigt att det ekonomiska utfallet blev något bättre än beräknat.

– Vi har utgifter på sju miljarder kronor och det är stora svängningar i verksamheten.

Arbetsförmedlingen har nu tillsatt en partsgemensam grupp som ska göra en långsiktig plan för hur trygghetspengarna ska användas.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA