Besvikelse när Skatteverket stänger kontor i Lund
Snart kommer Skatteverkets personal i Lund tvingas pendla till andra städer för att ta sig till jobbet. I sommar stängs kontoret i universitetsstaden. ”Vi anade inget”, säger Sofia Jansson, skyddsombud och arbetsplatsombud för ST.
I oktober fick personalen beskedet: Myndigheten måste spara. Kontoret i Lund läggs ned.
– Vi blev chockade. Det var helt oväntat, säger Sofia Jansson.
Från och med juni nästa år ska de vara utflyttade.
– Vi anade inget. Vi hade en omorganisation som trädde i kraft 1 september, men ingen hade sagt något om att lägga ned kontoret i Lund. Vi blev alla väldigt besvikna och upprörda.
I dag arbetar ett fyrtiotal personer på Skatteverkets kontor i Lund. Från och med nästa sommar överförs medarbetarna till myndighetens kontor i Malmö. Vissa, som bor så till, kommer dock att kunna börja på kontoren i Helsingborg eller Kristianstad.
Sofia Jansson säger att många anställda är negativa till att byta till Malmökontoret. I Lund har de haft fasta arbetsplatser medan kontoret i Malmö är aktivitetsbaserat. Dessutom pekar många på hur pendlingen kostar pengar, tar mer tid i anspråk och att den kan tvinga vissa att gå ned i arbetstid för att få ihop privatlivet.
Hon tror Skatteverket riskerar tappa skickliga medarbetare som inte vill pendla.
– Det finns redan folk som söker nytt jobb. Vissa som nått 65, och hade kunnat tänka sig fortsätta, slutar i stället för att flytten blir så besvärlig. Kompetens kommer säkert att försvinna, säger Sofia Jansson.
Risken finns också, fortsätter hon, att Skatteverket får svårare att rekrytera, då Lund är en stor studentstad.
Henrik Westerlund, enhetschef med ansvar för lokalfrågor, berättar att det enkla svaret till stängningen av kontoret stavas ekonomi.
– Det kostar nästan 3,8 miljoner kronor att behålla kontoret. Bara 22 kilometer därifrån har vi ett kontor med en överkapacitet på 200–250 arbetsplatser. Det jobbar 44 anställda i Lund och därför ser vi en möjlighet att spara på lokalkostnader och inte ha överyta.
Någon risk för kompetenstapp ser han inte.
– Det är så pass nära och bra pendling. Sedan finns det alltid en viss personalomsättning, och en viss omsättning ska det vara, men någon risk för flykt från Skatteverket ser jag inte, säger Henrik Westerlund.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.