Besparingar drabbar civilanställda
Polisen i Stockholms län ska spara 45 miljoner kronor och har infört anställningsstopp för civilanställda. Kravet på att polismyndigheterna måste få ekonomin i balans gör att tonen skärpts i hela landet, säger STs Christina Staffansdotter.
Alla polismyndigheter måste uppnå en ekonomi i balans till 1 januari 2015 när den nya Polismyndigheten ska vara bildad.
Flera län ligger kraftigt back i ekonomin, säger Christina Staffansdotter, andra vice ordförande för ST inom polisväsendet.
– Nu har arbetsgivaren skärpt tonen över hela landet, förklarar hon.
Polisen i Stockholms län har precis fattat beslut om att spara 45 miljoner kronor i omedelbara åtgärder. Civila tjänster ska inte återbesättas, färre semestervikarier kommer att tas in och kostnaderna för övertid ska minska.
– Det ger konsekvenser med så här stora besparingar, det går inte att komma undan, säger Ulf Johansson, biträdande länspolismästare i Stockholms län.
Han säger att civilanställda kan behöva bli mer flexibla i arbetsuppgifterna, och att myndigheten kommer att ta in fler poliser som får göra arbetsuppgifter som tidigare utförts av civilanställda. I praktiken gäller anställningsstopp, men med undantag för särskilda behov.
Enligt ett politiskt beslut ska antalet poliser vara konstant. Enligt Christina Staffansdotter består cirka 80 procent av budgeten av personalkostnader.
– Man kan lätt räkna ut att det är vi civilanställda som drabbas när man ska spara, säger hon.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.