Beslut om Utlänningsnämnden skjuts upp

JURIDIK2005-05-26

Ny domstolsordning och lag för utlänningsärenden träder inte i kraft förrän den 31 mars 2006. Det innebär att beslutet att lägga ner Utlänningsnämnden skjuts upp tre månader.

Idag beslutar regeringen om en proposition i ärendet trots tidigare kritik från Lagrådet. Istället för att Utlänningsnämnden läggs ner den 31 december i år, vilket föreslagits tidigare, sker det tre månader senare.

Propositionen betyder att en ny instans- och processordning införs för utlännings- och medborgarskapsärenden.

Migrationsverkets beslut ska i framtiden överprövas i migrationsdomstolar. Efter prövningstillstånd ska ärendena kunna gå vidare till en migrationsöverdomstol som får praxisskapande roll.

Enligt regeringen ska länsrätterna i Stockholm, Göteborg och Malmö fungera som migrationsdomstolar och Kammarrätten i Stockholm som migrationsöverdomstol.

Enligt statsrådet Barbro Holmberg uppnår regeringen med detta att det vid överklaganden blir en process mellan två parter – Migrationsverket är den ena – i domstolarna. Det blir också möjlighet för den asylsökande att få muntlig förhandling i migrationsdomstolen.

Den nuvarande utlänningslagen från 1989 ersätts med en ny. Regeringen anser man därmed tydligare skiljer åt de olika grunderna för uppehållstillstånd och att skyddsgrunderna får en mer framträdande plats.

Andra nyheter är att begreppet humanitära skäl försvinner. Istället talas om ”synnerligen ömmande omständigheter” i undantagssituationer. Det blir också omöjligt att ansöka en andra gång om uppehållstillstånd.

Migrationsverkets beslut ska kunna överklagas till regeringen och Migrationsöverdomstolen ska då hålla muntlig förhandling och yttra sig till regeringen.

Till sista mars 2006 ska 588 jurister ha anställts och lokaler, inklusive förhandlingslokaler, skaffas och nya rutiner utarbetas.

Som jåmförelse kan nämnas att den nuvarande Utlänningsnämnden har mellan 150 och 160 jurister anställda och ett 20-tal domare på tidsbegränsade förordnanden.

Bakgrund

Lagrådet har flera gånger riktat kritik mot regeringsförslaget till ny utlänningslag, senast för några veckor sedan. Bland annat har Lagrådet har varnat för att tiden för genomförandet är för snävt tilltagen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA