Beslut om a-kassan

A-KASSAN2006-12-21

I dag kom riksdagens beslut om ändringar i a-kassan. Samtidigt fattades beslut om att lägga ner Integrationsverket och Arbetslivsinstitutet och ta bort flertalet arbetsmarknadsåtgärder.

Av:  Eva Spira

Ett dygn lyckades socialdemokraterna och vänsterpartiet skjuta upp beslutet om a-kassan. I går, onsdag, återvisades frågan till arbetsmarknadsutskottet. I dag, torsdag, är riksdagsbeslutet fattat.

* Beslutet innebär att den successiva minskningen av ersättningsnivån till 65 procent i slutet av en arbetslöshetsperiod ska gälla från 5 mars 2007.

Resten av förändringarna börjar gälla redan vid årsskiftet.

* Studerandevillkoret, som gjorde det möjligt att kvalificera sig för a-kassa under studietiden, försvinner.

* Arbetskravet skärps. För att få ersättning måste man ha jobbat minst 80 timmar under en månad, jämfört med 70 timmar i dag.

* Den överhoppningsbara tiden sänks från sju till fem år. Överhoppningsbar tid är den tid en person kan vara borta från arbetsmarknaden, men ändå uppfylla a-kassekraven.

Riksdagen bestämde också att flertalet arbetsmarknadsåtgärder som plusjobb, utbildningsjobb och akademikerjobb ska avskaffas.

Riksdagsbeslutet innebär vidare att avgifterna till a-kassan höjs då arbetslöshetskassorna från och med årsskiftet ska betala in mer till staten.

Samtidigt sa riksdagen ja till att avveckla Integrationsverket och Arbetslivsinstitutet samt att ge Arbetsmiljöverket ett mer begränsat uppdrag än idag.

Tidigare i veckan beslutade riksdagen att lägga ner Djurskyddsmyndigheten 1 juli 2007.

Ams och länsarbetsnämnderna blir en enda myndighet vid nästa årsskifte, 2007/2008.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA