Besked till 2 400 anställda

AMS2007-12-11

När den nya myndigheten Arbetsförmedlingen sjösätts vid årsskiftet krymper stödorganisationen. Anställda kan därmed tvingas byta arbetsuppgifter. På tisdagen fick 2 400 berörda besked om var de ska jobba 1 januari.

Vid årsskiftet läggs Arbetsmarknadsstyrelsen och länsarbetsnämnderna ned. I stället bildas den samlade myndigheten Arbetsförmedlingen, som rymmer både kärnverksamheten ute på förmedlingarna samt stöd- och servicefunktioner.

Samtliga drygt 10 000 anställda är tills vidare garanterade fortsatt jobb i den nya organisationen efter nyår. Men stora förändringar är att vänta. Stöd- och serviceverksamheten ska krympas, och förmedlingsarbetet prioriteras. Myndigheten har heller inte fått några extra pengar för omställningen. Generaldirektör Bo Bylund hoppas ändå kunna undvika uppsägningar. Men det förutsätter att en del av personalen som tidigare jobbat i stöd- och servicefunktioner flyttar över till förmedlingsverksamheten.

Majoriteten av dem som arbetat med stöd och service har hittills svävat i ovisshet om sin arbetssituation efter årsskiftet. Men på tisdagen fick cirka 2 400 anställda via mejl veta vilken avdelning och enhet de kommer att tillhöra den 1 januari, samt vem som blir deras närmaste chef. Placering och arbetsuppgifter kommer att stämmas av i individuella utvecklingssamtal under årets första kvartal.

Mikael Sandberg är STs representant i myndighetens styrgrupp för verksamhetsstöd och service.

– Tanken är att man ska få en position i verksamhetsövergången, säger han om tisdagens besked. När man kommer till jobbet efter nyår ska man veta vem man ska prata med om vad man ska jobba med. Tycker man att man är felplacerad ska man ta kontakt med sin nya chef och säga att man inte tycker att man passar där.

2008 blir ett processår, poängterar han. Det kommer att ta tid att forma den nya myndigheten, och att som anställd hitta sin nya roll i organisationen.

– Vi vet inte hur hela pusslet ser ut än, men vi har börjat lägga det nu.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA