Beröm kan minska långtidsfrånvaro

ARBETSMILJÖ2016-08-18

Beröm från chefen eller färre arbetsuppgifter kan minska risken för långtidssjukskrivning till följd av sömnproblem. Det visar en studie från danska Nationellt forskningscenter for arbejdsmiljø, NFA.

Sömnproblem och bristande psykosocial arbetsmiljö hänger ihop med ökad risk för långtidssjukskrivning. Eftersom sömnproblem påverkar hur vi fungerar på jobbet beslutade de danska forskarna vid NFA att undersöka sambandet mellan sömnsvårigheter och psykosocial arbetsmiljö, där beröm och uppskattning av chefen är en viktig komponent.

Närmare 11 000 danska anställda fanns med i studien. Deltagarna besvarade för fem år sedan en enkät som bland annat innehöll frågor om sömnproblem och den psykosociala arbetsmiljön. Fem år senare jämförde forskarna utfallet av faktisk långtidsfrånvaro i gruppen, och fann ett tydligt samband mellan fallen av långtidsfrånvaro och uppgivna sömnproblem. Sambandet var tydligare bland dem som uppgett att de hade krävande arbetsuppgifter och mindre tydligt bland dem som sagt att de fick uppskattning på jobbet.

”Resultaten tyder på att om man minskar antalet arbetsuppgifter eller ökar erkänslan medarbetarna upplever från ledningen, kan det hjälpa till att förebygga långtidsfrånvaro som följd av sömnproblem. Dessutom kan sådana insatser kanske förebygga långtidssjukskrivningar effektivare, om de inriktas på medarbetare med sömnsvårigheter”, skriver forskningsledaren Ida Madsen vid NFA i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA