Behandling ger resultat

VÅRD2003-12-17

– Bilden har förändrats. De senaste årens forskning visar att det är meningsfullt att satsa på vård och behandling av människor som missbrukar och begår brott.

Det sa kriminologen Jerzy Sarnecki när ST-facket på Statens institutionsstyrelse, SiS, samlade till Behandlardagarna för sjätte året i rad. Temat var ”hårdare tag eller vård och behandling” och Sarnecki deklarerade för egen del att han ändrat uppfattning. Visserligen har han inte haft mycket till övers för dem som tror på ”hårdare tag” i form av fler och längre fängelsestraff, men å andra sidan har effekten av behandling också framstått som tveksam.

– På 70-talet hade vi en explosion av behandlingstänkande. Men utvärderingar av resultaten, till exempel en mycket omfattande och noggrann amerikansk studie, visade att behandling lika ofta var direkt skadlig som nyttig. Den man som gjorde den amerikanska studien hade själv trott på värdet av behandling, och tog livet av sig i sin besvikelse.

Sedan dess har det emellertid kommit flera så kallade metastudier som pekar mot att en majoritet av behandlingarna trots allt ger positiva resultat, ibland kraftigt positiva.

– De behandlingar som visat sig fungera bäst är de som styrs av ett program eller en teori, använder väl beprövade metoder och har utbildad och erfaren personal. Professionalitet i behandlingen är viktig, och där fattas det fortfarande mycket, menar Sarnecki.

– Det är också ett bekymmer att så mycket av metodutvecklingen kommer från USA. Det är ett helt annat samhälle, med en annan sorts brottslighet och andra sociala institutioner. Vi måste utveckla våra egna metoder.

Jerzy Sarnecki är kritisk till bristen på utvärdering av det institutionerna gör.

– Det finns ett motstånd, man är gärna övertygad om att det man gör är rätt. Men framför allt behövs det mer resurser till utveckling och utvärdering. Hur stor del av det du betalar för en bil är utvecklingskostnader?

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Övrigt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA