Begreppet nedsatt arbetsförmåga ses över

DISKRIMINERING2017-12-21

Arbetsförmedlingen ska göra en översyn av hur begreppet nedsatt arbetsförmåga påverkar dem som berörs. Det skriver regeringen i sitt regleringsbrev för myndigheten för 2018.

Regeringen uppdrar till Arbetsförmedlingen att utreda om användningen av begreppet nedsatt arbetsförmåga påverkar de personer som berörs. Arbetsförmedlingen ska också undersöka situationen på arbetsmarknaden för män och kvinnor med funktionsnedsättning.

Regeringen hänvisar i ett pressmeddelande till att både funktionshinderrörelsen och FNs kommitté för mänskliga rättigheter anklagat Sverige för att personer med funktionsvariationer diskrimineras på grund av tillämpningen av begreppet nedsatt arbetsförmåga på arbetsmarknaden. Regeringen anser därför att det är angeläget att se över dagens användning av termen nedsatt arbetsförmåga och ta fram kunskap om hur detta påverkar dem som berörs.

Enligt regleringsbrevet ska Arbetsförmedlingen om så behövs lämna förslag på ett alternativt språkbruk och beskriva konsekvenserna av en eventuell förändring. Uppdraget ska redovisas till Arbetsmarknadsdepartementet senast 15 november 2018.

Arbetsförmedlingen ska också i övrigt undersöka situationen på arbetsmarknaden för personer med funktionsnedsättning. Undersökningen ska vara kopplad till Arbetskraftsundersökningarna och beställas efter samråd med Statistiska centralbyrån, Diskrimineringsombudsmannen och Myndigheten för delaktighet. Resultatet av den undersökningen ska redovisas senast 31 mars 2018.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA