Begränsad oro för smitta på jobbet

INFLUENSA2009-09-01

Bara en av fem är orolig för att smittas av den nya influensan på jobbet. Det visar en undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Previa.

Sifo har intervjuat 570 anställda om deras oro inför influensan. Enligt undersökningen är 25 procent av kvinnorna oroliga för att bli smittade på jobbet, men bara 15 procent av männen.

Previa, som tillhandahåller företagshälsovård, uppmanar arbetsgivarna att i god tid förebygga smittspridning på arbetsplatsen och planera för situationer med extremt hög personalfrånvaro.

– Det gäller att minska spridningshastigheten så mycket det går i väntan på att vaccineringen når ut brett. Smittan kan i många fall begränsas genom att personalen tvättar händerna ofta och stannar hemma vid influensaliknande symtom, säger Michael McKeogh på Previa i ett pressmeddelande.

Det stora problemet för arbetsplatserna är att många fler än vanligt kan komma att smittas, eftersom nästan ingen är immun mot den nya influensan. Vid en vanlig influensa brukar cirka 25-45 procent av befolkningen vara immuna, tack vare kontakt med viruset i tidigare varianter.

– Risken för hög personalfrånvaro handlar inte bara om att många av de egna anställda kan bli sjuka, utan lika mycket om de problem som kan uppstå av andra skäl kopplade till influensan. Exempelvis kan många föräldrar behöva vara hemma med sjuka barn, och i värsta fall kan personalbrist på dagis och i skolor och kollektivtrafik leda till att arbetsstyrkan decimeras, säger Michael McKeogh.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA