Bättre trygghet för studenter

BETÄNKANDE2004-01-19

Studerande med barn ska kunna få tilläggslån under studietiden. Nivåerna i föräldrapenningen ska förbättras. Det är några förslag i den studiesociala utredningen som ska förbättra tryggheten för studerande.

Av MARIANNE WIBERG

– De förändringar och förslag som getts hittills är plåster på såren, men det landets 350 000 studenter behöver är grundtrygghet, kommenterar Karin Sjöstrand, ordförande för Sveriges Förenade Studentkårer (SFS).

Hon är kritisk till förslagen i den Studiesociala utredningens betänkande, och anser dem otillräckliga.

Betänkandet, Studerande och trygghetssystemen, har idag överlämnats till statsrådet Berit Andnor. Bland annat har utredningen tagit fasta på svårigheterna för studerande att kombinera studier med familj.

– Vi har under arbetets gång upptäckt att gränserna mellan studiemedelssystemet och trygghetssystemen behöver förändras, framhåller särskilda utredaren Cinnika Beiming.

Utredningen pekar på bland annat följande behov för studerande:

  • att de kan kvalificera sig till försäkringssystem som bygger på inkomstfallsprincipen. Det kan till exempel ske om bidragsdelen i studiemedlet beskattas.
  • information och vägledning om de sociala trygghetssystemen måste förbättras och samlas.
  • studiemedlen måste värdesäkras i takt med den samhällsekonomiska utvecklingen.
  • deltidsstudier ska kunna kombineras med sjukskrivning på deltid.
  • vissa åldersgränser för studerande måste anpassas till livslångt lärande.
  • studerande bör få större möjlighet till tilläggslån inom studiemedelssystemet.
  • förbättrade nivåer i föräldrapenningen.
  • bättre förutsättningar att vårda sjukt barn.
  • mer flexibel undervisning så att studietiden kan variera utifrån individens behov.
  • när bostadsbidrag beräknas ska man bortse från hela studiebidraget.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA