Bättre sjukvård för högutbildade
Lågutbildade riskerar att få sämre sjukvård än högutbildade, visar en undersökning från SKL. Högutbildade hjärtpatienter får exempelvis modernare behandling och dyrare mediciner.
SKL, Sveriges kommuner och landsting, redovisar i en kunskapsöversikt på temat vård på lika villkor att den ojämlikhet som finns nästan alltid är till de socialt utsattas nackdel. Exempelvis får högutbildade hjärtsviktspatienter oftare nya och dyrare preparat, och lågutbildade människor med KOL behandlas oftare än andra med äldre, omodernare metoder.
Klass har också betydelse när det gäller hur ofta man söker vård. Socialt utsatta grupper söker vård mer sällan än andra. Det gäller särskilt utrikes födda personer, som avstår från att söka vård i dubbelt så stor utsträckning som infödda svenskar.
Barnsjukvården tycks vara ett undantag. Den verkar i hög grad fungera socialt utjämnande, skriver författarna.
– Kanske många vill tro att vi har en mer jämlik hälso- och sjukvård än vad som visar sig finnas när man tittar bakom fasaden, säger Anders Andersson (KD) i SKLs styrelse i ett pressmeddelande. För alla som jobbar i offentligt finansierade verksamheter är det viktigt att fundera över hur vi bemöter dem som behöver vår service, vård och omsorg.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.