Bättre internkontroll efterlyses

A-KASSAN2009-11-27

A-kassorna har dålig internkontroll, enligt en genomgång som gjorts av Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF. Det skriver LO-tidningen.

IAF har granskat landets 32 fristående a-kassor. Utgångspunkten är att de hanterar stora summor allmänna medel. IAF har jämfört kassornas rutiner mot den statliga förordningen om internkontroll och styrning, den så kallade Fisken.

Genomgången visar att bara några få av a-kassorna har en systematisk internkontroll, som säkrar att pengarna hamnar rätt. IAF har gjort genomgången på uppdrag av regeringen och ska redovisa sina resultat före årsskiftet.

”Våra medarbetare har träffat föreståndare och styrelse i samtliga kassor och intervjuat dem”, säger IAFs generaldirektör Anne-Marie Qvarfort till LO-tidningen.

Myndigheten har ställt 25 frågor om i vilken mån a-kassorna har dokumenterat och säkerställt rutiner, till exempel riskbedömningar, i sin verksamhet. Utgångspunkten har varit reglerna i Fisken.

Enligt de uppgifter som redovisas av LO-tidningen är det bara en enda av landets 32 a-kassor som helt och hållet uppfyller kraven i förordningen. Ytterligare fyra klarar kraven någorlunda. De återstående 27 saknar de system och rutiner som IAF anser behövs.

Rolf Darner, föreståndare för STs a-kassa, välkomnar en statlig reglering av internkontrollen. Även om han påpekar att revisorerna hittills inte haft några anmärkningar på rutinerna:

– Eftersom vi hanterar statliga medel är det rimligt att internkontrollen regleras, säger han till LO-tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA