Bättre hälsa med sextimmarsdag

JOBBET2007-04-20

Försöket med kortare arbetstid för offentliganställda ledde inte till minskad sjukfrånvaro. Däremot blev deltagarnas hälsa bättre när det gäller stressymptom och värk.

Arbetslivsinstitutet, ALI, har utvärderat ett stort projekt om arbetstidsförkortning och hälsa, skriver SKTF-tidningen. Studien har omfattat 462 anställda på 13 kommunala och statliga arbetsplatser. De har under två år, 2005 och 2006, arbetat sex timmar om dagen med bibehållen heltidslön. 

Under försöket har ALI gjort fysiologiska tester som jämförts med en heltidsarbetande kontrollgrupp. Deltagarna har också fått svara på enkäter och med jämna mellanrum fyllt i dagböcker om hur de använt sin tid.

– När det gäller den fysiologiska hälsan ser vi ingen skillnad, vilket vi kanske inte heller hade väntat oss. Däremot märks en stor effekt när det gäller den självrapporterade hälsan, inte minst på besvär i rörelseorganen och stressymptom. Där såg vi en drastisk förbättring, säger projektledaren Carina Bildt på Arbetslivsinstitutet till tidningen.

Stressen har minskat både på arbetstid och i familjelivet. De som deltagit i försöket har själva valt om arbetstidsförkortningen skulle läggas i början eller slutet av dagen. Farhågorna för att kortare arbetsdag skulle bli en kvinnofälla har inte besannats, enligt ALI:

– Både kvinnor och män har lagt mer tid på obetalt arbete, men framför allt kvinnorna har också ägnat mer tid åt socialt umgänge som de inte haft tid för innan. De som gick ner i tid kände sig friare att prioritera tiden på ett mindre könsstereotypt sätt, säger Carina Bildt till SKTF-tidningen.

Att kortare arbetstid inte lett till minskad sjukfrånvaro förvånar projektledaren.

– Det kan ju hända att det skulle behövts lite längre tid för att det skulle slå igenom. Eftersom de besvär som orsakar så mycket av sjukfrånvaron i samhället har minskat i omfattning skulle det vara mycket märkligt om det inte på sikt har effekt, säger hon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA