Bantat stöd till studentinflytande

HÖGSKOLAN2009-03-18

Regeringen föreslår i en proposition att tvånget för studenter att vara med i en studentkår ska avskaffas. Det statliga anslaget för studentinflytande blir bara en tredjedel av vad en utredning föreslagit.

Den utredning som föregick regeringens förslag bedömde att studenternas föreningar skulle behöva ett statligt bidrag på 310 kronor per student och år för sitt arbete med studentinflytande i högskolan. Flera remissinstanser framhöll att den nivån är ett minimum för att kvaliteten i verksamheten inte ska äventyras.

Men regeringen anser att det räcker med 105 kronor per heltidsstudent och år. Det täcker grundverksamheten för studentinflytande, bedömer man, och övrig verksamhet får finansieras med medlemsavgifter. Många studentkårer kan träffa avtal med sponsorer eller få bidrag av det egna lärosätet, hoppas regeringen.

Uppsala studentkår kallar i ett pressmeddelande förslaget ”oansvarigt” och hävdar att det hotar studentinflytandet. Kåren ser även själva avskaffandet av kårobligatoriet som ett stort risktagande. En motsvarande reform i Australien har lett till medlemsflykt, försämrad service och kraftigt ökade kostnader för både studenter och lärosäten, hävdar vice ordförande Daniel Fredriksson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Ola Grimsholm (ej verifierad) tors, 03/19/2009 - 10:56
Dags att vakna nu studentkårer runtom i landet. Dagarna då pengarna bara rullade in utan att behöva göra något är nu äntligen snart slut (peppar peppar ta i trä!). Läste en artikel i Sydsvenskan på nätet igår där studentföreträdare haft möte med näringslivet för att se hur dessa skulle kunna stödja kårernas och studenternas verksamheter. Detta borde även resten av studentkårs-Sverige göra framdeles. Det duger inte att bara klaga och kämpa för att behålla ett förlegat kårobligatorium. Börja istället tro på studenternas egna fria viljor och utnyttja de kontaktkanaler som finns för att säkra framtida finansiering.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA