Avstängning blir rättsfall
En student vid Södertörns högskola har blivit avstängd från undervisningen under tre månader efter att ha skrivit nedsättande om en lärare på skolans internwebb.
Den 18 november 2003 lämnade två lärare vid Södertörns högskola in en anmälan till rektorsämbetet. Anmälan gällde ett diskussionsforum på högskolans internwebb där en student ansågs ha titulerat sin lärare på ett kränkande sätt.
Bakgrunden är en omstridd tentamen vid högskolans journalistutbildning. Studenten ansåg sig ha blivit felaktigt bedömd vid betygssättningen och på utbildningens interna webbforum parodierade studenten lärarens efternamn, uppmanade till en protestmarsch mot lärarens hem och kallade lärarens anteckningar på den rättade tentan för ”eflugskitar”e.
Två veckor senare lämnades anmälan till rektor Ingela Josefsson som förde ärendet till Disciplinnämnden. Den 22 december beslutade nämnden att stänga av studenten från utbildningen under tre månader.
Kammarrätten har dock upphävt avstängningen tills ärendet prövats i en högre instans.
–Jag tycker att det är bra att det här prövas så att vi får det hela ordentligt utrett, säger Ingela Josefsson. Vilken ton ska man förvänta sig och acceptera vid en högskola?
Enligt advokat Percy Bratt, specialiserad på bland annat tryckfrihets- och medierätt, kan nämndens beslut ifrågasättas.
–Här finns inget klart rättsläge men nämnden hänvisar beslutet till högskoleförordningen. Där står att disciplinära åtgärder kan vidtas mot student som ”stör eller hindrar undervisning, prov eller annan verksamhet inom ramen för utbildningen vid högskolan”. Som jag ser det, är det med hänsyn till ordalydelsen svårt att se att ärendet faller in under bestämmelsen.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.