Avstängd för trakasserier på nätet

FÖRSÄKRINGSKASSAN2008-06-11

En medarbetare på Försäkringskassan i Västerbotten har stängts av utan lön. Orsaken är att handläggaren spridit sekretessbelagda uppgifter om en kvinna på en offentlig chattsida.

Det hela uppdagades sedan den försäkrade vänt sig till Försäkringskassan. Hon misstänkte att en anställd spridit sekretessbelagda uppgifter om henne på internet, berättar di.se.

Sedan kassan utrett frågan, som varit uppe i personalansvarsnämnden, visade det sig att det minst sagt fanns fog för misstankarna:

Under nästan fyra månader hade den försäkringskasseanställde gjort 737 slagningar om den försäkrade och ytterligare slagningar på hennes nära anhöriga. Medarbetaren hade också kränkt den försäkrade med grova tillmälen och grovt språkbruk på en offentlig chattsida.

Dessutom hade medarbetaren gjort slagningar på ett antal andra personer.

Ingen av slagningarna gällde personer som medarbetaren var handläggare för.

Händelsen har gjort kvinnan så skärrad att hon inte vågat anmäla egen sjukdom eller vård av sjukt barn till Försäkringskassan, vilket kan läsas i personalansvarsnämndens beslut i frågan.

Personalansvarsnämnden har stängt av medarbetaren med omedelbar verkan, utan lön och utan att ha förhandlat enligt medbestämmandelagen med berörd facklig organisation.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA