Nils Gustav Labba framför sin gamla arbetsplats, Sametinget. Efter förlikning får han nu 1,2 miljoner kronor som kompensation för att han avskedades från myndigheten förra året.
Bild: Kenneth Paulsson
Nils Gustav Labba framför sin gamla arbetsplats, Sametinget. Efter förlikning får han nu 1,2 miljoner kronor som kompensation för att han avskedades från myndigheten förra året.

Avskedad – nu får han 1,2 miljoner

SAMETINGET2012-03-06

ST-medlemmen Nils Gustav Labba avskedades från jobbet som informatör på Sametinget. Nu får han 1,2 miljoner kronor efter en förlikning. –  Det känns som en upprättelse, säger han.

Under det knappa år som Nils Gustav Labbas ärende hanterades på Sametinget leddes myndigheten av tre olika styrelser och fem kanslichefer. Följden blev en rad motstridiga beslut, så småningom avsked och till slut en omfattande gottgörelse med lön fram till pension.

Det började med att Nils Gustav Labba under 2010 upphandlade en ny webblösning för drygt 600 000 kronor. Frågan diskuterades vid ett flertal tillfällen på arbetsplatsen och cheferna hade godkänt affären, säger Nils Gustav Labba. Men långt senare, under våren 2011, anklagade ledningen honom för att ha överskridit sina befogenheter och för brott mot upphandlingsreglerna.

Nils Gustav Labba och STs ombudsman Kurt-Åke Sjöström ansåg att avskedet var felaktigt och borde återtas, men på grund av de många personbytena i ledningen drog ärendet ut på tiden och det blev allt svårare att reda ut vad som faktiskt hänt. Upphandlingen hamnade i bakgrunden, och den fackliga förhandlingen fokuserade i stället på de fel som Sametinget begick när man avskedade sin medarbetare.

Efter flera turer bestämdes nämligen att ärendet skulle hanteras av myndighetens nyinrättade personalansvarsnämnd, PAN. Men Nils Gustav Labba fick ingen möjlighet att ge sina synpunkter till nämnden, trots att arbetsgivaren enligt rättspraxis är skyldiga att kommunicera innan PAN fattar sitt beslut.

När nämnden sedan samlades till möte fanns ingen chef närvarande, eftersom kanslichefen ansåg sig jävig. Detta är ett brott mot myndighetsförordningen, som anger att myndighetschefen måste närvara.

Den ekonomiska uppgörelsen kom till stånd sedan Arbetsgivarverket gått in i förhandlingarna. Nils Gustav Labba accepterade en lösning där han fick 1,2 miljoner kronor, motsvarande lön under de 22 månader som återstod till pension.

– Det var så illa skött, så till slut kändes det inte som att det var en arbetsplats som jag ville tillbaka till. Och genom att arbetsgivaren gått med på att betala har de erkänt att de gjort fel, så jag tycker att jag har fått upprättelse.

Inez Svonni-Fjällström, tillförordnad kanslichef på Sametinget sedan årsskiftet, bekräftar att arbetsgivaren begick fel under processen.

– När det gäller hur ärendet behandlades i personalansvarsnämnden var det vissa formfel, kan jag tycka.

Hon konstaterar samtidigt att de chefer som skulle kunna svara på varför man vägrade att återanställa Nils Gustav Labba inte längre är kvar på Sametinget.

Till historiens ironi hör att Nils Gustav Labba, som sedan avskedet arbetar i ett eget företag, anlitats av sin gamla arbetsgivare för ett uppdrag under marknaden i Jokkmokk.

– Då fick jag dubbelt betalt av Sametinget – både för att jobba och för att inte jobba.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA