Aspiranttid också för civilanställda
Också den med civil bakgrund som går polisutbildning ska kunna tjänstgöra som polisaspirant, anser regeringen. Det ska förstärka möjligheterna för polisens civilanställda att få polisiära befogenheter.
Regeringen föreslår att den särskilda polisutbildning som riktar sig till civilanställda inom polisen förbättras. Ett av förslagen i en promemoria från justitiedepartementet är att den som går utbildningen ska få tjänstgöra som polisaspirant i sex månader.
”Regeringens mål är att Polismyndigheten ska ha 10 000 fler anställda 2024. Polisutbildningen för civilanställda är ett komplement till den vanliga polisutbildningen när det gäller att öka antalet medarbetare med polisiära befogenheter. Därför ser vi nu över denna speciella utbildningsform och föreslår vissa förändringar”, kommenterar inrikesminister Mikael Damberg, S, i ett pressmeddelande.
Utbildningen vid Polishögskolan är två och ett halvt år, med en avslutande aspiranttjänstgöring under sex månader. För den som är anställd i civila befattningar inom polisen finns en särskild polisutbildning. Den gör det möjligt för till exempel passhandläggare, analytiker, civila brottsutredare eller specialister inom ekonomi eller it att komplettera sina kunskaper och bli polis. Hittills har Polisen inte använt den här utbildningsformen i någon större utsträckning, konstaterar regeringen i pressmeddelandet. En bidragande orsak är att den som i dag går utbildningen inte får tjänstgöra som aspirant.
Enligt Polismyndighetens årsredovisning 2018 hade myndigheten vid utgången av 2018 cirka 20 000 polismän och 10 000 civilanställda. En av tre anställda är alltså civilanställd, konstaterar regeringen i promemorian:
”För att förbättra utbildningen föreslås mot denna bakgrund att sex månaders aspirantutbildning framöver ska vara en obligatorisk del av polisutbildningen för civilanställda. Den som genomgår denna utbildning kommer därmed att få samma möjligheter till praktisk träning som den student som har genomgått grundutbildningen.”
Promemorian skickas nu ut på remiss. Regeringens mål är att de nya reglerna ska träda i kraft 1 mars 2020.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.