Arbetstagarkonsult: Swedac kan bli konkursmässigt
Regeringens beslut att omlokalisera de anställda på Swedacs Stockholmskontor till Borås får hård kritik i en konsultrapport. Konsulten varnar för att de höga kostnaderna kan göra myndigheten konkursmässig.
Priset för att stänga Swedacs kontor i Stockholm och flytta över de 40 tjänsterna till Swedacs huvudkontor i Borås beräknas bli över 140 miljoner kronor. Merparten av pengarna saknas.
I en rapport som ST har beställt från Arbetstagarkonsult, varnar konsulten Mikael Eriksson för att myndigheten riskerar att bli konkursmässig om den inte får kompensation av regeringen.
Swedac är nationellt ackrediteringsorgan för Sverige och finansieras huvudsakligen av avgifter. Bara 14 procent av intäkterna är statsanslag.
Myndigheten har redan varnat för att kunderna knappast kommer att acceptera högre avgifter på grund av omlokaliseringen. I det värsta scenariot skulle Sverige kunna bli helt utan ackrediteringsorgan.
Arbetstagarkonsulten varnar också för konsekvenserna av det kompetenstapp som Swedac drabbas av när många anställda i Stockholm slutar.
”Swedac har en flerårig omställningsresa, ett stålbad framför sig”, skriver Mikael Eriksson.
STs vice avdelningsordförande Dick Nummelin menar att flera enheter redan går igenom ett stålbad.
– Det är nog en väldigt träffande och korrekt beskrivning mot bakgrund av vad som hänt. Rapporten ligger i linje med hur vi i facket har resonerat.
Han konstaterar att det inte bara är i Stockholm som kolleger säger upp sig, utan även i Borås där sex personer slutat på senare tid.
– De känner att myndigheten är lite skakig och att arbetsbelastningen ökar på dem som blir kvar.
Nio av de anställda i Stockholm har tackat ja till att flytta. Men Dick Nummelin tror att det blir färre i slutändan. Några är nära pensionsåldern och andra köper sig tid.
– Jag vet inte vad saldot blir, men tror att det slutar med att tre till fyra personer från Stockholm jobbar kvar på Swedac efter flytten.
Swedacs tillförordnade generaldirektör Merih Malmqvist Nilsson anser också att ekonomin är ett stort problem. Men hon tycker att Swedac hittills har lyckats bra med rekryteringar och är nöjd med att nio personer valt att stanna kvar. Hennes uppfattning är att uppsägningarna i Borås beror på en rörligare arbetsmarknad
– Fem eller sex anställda med familjer flyttar till Borås. Det säger något om arbetsklimatet, att anställda trivs här.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.