Arbetslösheten minskar i hela landet

ARBETSMARKNAD2021-08-11

I slutet av juli var drygt 408 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen. Det är närmare 70 000 färre än samma månad förra året. Samtidigt ökar långtidsarbetslösheten.

Totalt har arbetslösheten minskat till 7,9 procent från 9,2 procent på ett år, rapporterar Arbetsförmedlingen. Under sommarmånaderna har arbetslösheten enligt statistiken legat på en stabil nivå, men i juli minskade arbetslösheten i alla län jämfört med förra året.

Lägst var arbetslösheten under juli i Gotlands län med 5,2 procent, medan Södermanland låg i topp med 10,4 procent.

Ungdomsarbetslösheten har minskat från 13,4 procent till 10,5 procent under det senaste året. I juli var drygt 54 000 personer i åldrarna 18-24 år inskrivna som arbetslösa.

”Återhämtningen på arbetsmarknaden fortsätter framöver och vi bedömer att arbetslösheten kommer att vara tillbaka på nivåerna innan pandemin under slutet av nästa år”, konstaterar arbetsmarknadsanalytiker Sandra Offesson i ett pressmeddelande från Arbetsförmedlingen.

Antalet långtidsarbetslösa som varit utan arbete i tolv månader eller mer var närmare 190 000 personer under juli, vilket är en ökning med cirka 25 000 personer jämfört med för ett år sedan. Många av dem är födda i ett land utanför Europa.

”Det är positivt att arbetslösheten minskar och att de lediga jobben blir fler. Samtidigt ökar långtidsarbetslösheten och vi har fullt fokus på att förhindra och bryta denna utveckling. Nu kommer också betydligt fler långtidsarbetslösa att få del av främst kompetensrustande tjänster inom tjänsten rusta och matcha, Krom”, understryker generaldirektör Maria Mindhammar i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA