Arbetslivsinstitutet får omställningsstöd

FLYTTEN2007-01-31

De som förlorar sina jobb när Arbetslivsinstitutet avvecklas kommer att kunna få hjälp från omställningsorganisationen Komom har finansdepartementet beslutat.

– Det kommer att bildas en avvecklingsmyndighet, när Arbetslivsinstitutet läggs ner den sista juni. Men vi har beslutat att både Arbetslivsinstitutet och avvecklingsmyndigheten ska få tillgång till Komoms resurser, säger Marie Svensson på finansdepartementet.

Komom skapades för att bistå dem som man räknade med skulle drabbas av arbetslöshet när deras myndighet omlokaliserades. Men Komom har fått mindre att göra än väntat. Enligt planen skulle 200 tidigare anställda vid utlokaliserade myndigheter behöva hjälp förra året. Det blev inte fler än 76.

– Vi räknade med ungefär 450 personer under loppet av tre år, berättar chefen för Komom, Gert Persson, som också var regeringens särskilde utredare innan organisationen bildades. Ingenting tyder på att det kommer någon ytterligare rusch i år, då man räknat med 150 personer.

Enligt Marie Svensson på finansdepartementet är det en gränsdragningsfråga. Komom inrättades för att hjälpa till med omställningen för dem som drabbades av omlokaliseringsbesluten 2005. Att nu också Arbetslivsinstitutet får möjlighet att utnyttja Komoms tjänster beror på att det blivit en lägre belastning än man räknat med och att det därför finns ledig kapacitet på Komom.

– Vi ska inte skapa någon parallell organisation till Trygghetsstiftelsen som parterna äger tillsammans.

Marie Svensson påpekar att ansvaret vid personalförändringar ligger på myndighetschefen. Någon förfrågan från Försäkringskassan att utnyttja Komom i samband med nerdragningen med 1 400 tjänster i år har Finansdepartementet inte fått.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA