Arbetsgivarverket vill ändra trygghetsavtalet

AVTAL2006-09-12

Arbetsgivarverket har börjat slipa argumenten inför avtalsrörelsen. Trygghetsavtalet är för dyrt och lönerna behöver inte regleras i kollektivavtal, anser Arbetsgivarverkets generaldirektör Göran Ekström.

Av:  Eva Spira

Såväl ST som arbetsgivarna har börjat ladda inför 2007 års avtalsrörelse. ST vill engagera medlemmarna i en bred debatt innan några krav formuleras, medan Arbetsgivarverket redan har utformat ett strategidokument för 2007–2010, vilket vi berättade om i ST Press nr 10.

Ett dokument som STs ordförande Annette Carnhede tycker är motsägelsefullt.

–Inledningsvis vill de skapa attraktiva arbetsplatser och mångfald. Den delen skiljer sig inte från vad ST tycker. Men när det kommer till den konkreta strategin handlar det mest om att hålla nere kostnaderna. Det är en traditionell arbetsgivarstrategi, teori och praktik går inte ihop.

Dumt sätt att uttrycka sig

Hon är också frågande inför att Arbetsgivarverket skriver att kollektiva förhandlingar blir mindre betydelsefulla till förmån för »de enskilda valen«.

–De formulerar sig som om det inte finns några arbetstagarorganisationer och att kollektivavtalen ska ersättas av något annat. Det är dumt och omedvetet och jag är förvånad över att de uttrycker sig så.

Arbetsgivarverkets generaldirektör Göran Ekström, säger att man självklart anser att det ska träffas kollektivavtal även i framtiden.

–Frågan är vad de ska innehålla och vad som kan förhandlas direkt med chefen.

När det gäller lönen säger han sig veta att många, framför allt bland de yngre, själva vill komma överens med sina chefer. En möjlighet som finns i nuvarande avtal.

Vill inte garantera höjningar

–Vi tycker det är en bra modell. Sedan är det parternas ansvar att reglera formerna och se till att det fungerar.

Att parterna inte har möjlighet att i efterhand påverka överenskommelsen tycker han inte utgör något problem.

–Vi måste välja fot. Antingen har vi lönesättande samtal eller så sätts lönerna i kollektivavtal.

I strategidokumentet skriver Arbetsgivarverket att man inte vill att avtalet ska innehålla några siffermässiga garantier.

–Det är vad vi vill åstadkomma. Vi vill inte att lönerna ska bestämmas centralt, utan av dem som har verksamhetsansvar.

I nuvarande avtal finns dels en lägsta individgaranti, dels en procentsats som faller ut om parterna inte kan komma överens. En konstruktion som Arbetsgivarverket alltså vill avskaffa.

Verket anser också att kostnaderna i nuvarande trygghetssystem är för höga.

–I grunden är vi rätt nöjda med Trygghetsavtalet, men det bör göras vissa förändringar, säger Göran Ekström.

Konkret innebär det att Arbetsgivarverket vill tidsbegränsa vissa förmåner i avtalet och minska sjukpensionen.

–Den avtalade sjukpensionen bör minskas eftersom den är betydligt högre än på övriga arbetsmarknaden. Trygghetssystemet ska inte strida mot arbetslinjen, det ska inte vara mer lönsamt att inte arbeta än att arbeta.

Avtal 2007  

Avtalet för myndigheter och affärsverk löper ut 30 september 2007. Även Postens avtal löper ut 30 september. På spårtrafikens område gäller nuvarande avtal till 31 mars 2007. Arbetsgivarna för de statliga bolagen är med i Almega.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Löner ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA