Arbetsgivarverket på kollisionskurs med ST
I ett cirkulär till myndigheterna vill Arbetsgivarverket förhindra sina medlemmar från att använda STs modell för lönesättningssamtal.
– Det här är oerhört allvarligt, säger STs ordförande Annette Carnhede.
Hon förklarar att ST och Arbetsgivarverket alltid har kunnat lita på varandra och att STs linje stått klar under hela förhandlingsarbetet.
– Vi uppfattar Arbetgivarverkets agerande som ett svek.
Det Arbetsgivarverket försöker göra är att ställa de lokala facken inför ett ultimatum. De kan välja mellan traditionella kollektivavtalsförhandlingar eller acceptera modellen med lönesättande samtal. I det senare fallet blir lönen automatiskt kollektivavtalsreglerad.
STs modell för lönesättningssamtal innebär att överenskommelser om lön mellan arbetstagare och chef ska avslutas med att parterna tecknar ett kollektivavtal. Därmed kan facket ta ansvar för helheten och bland annat se till att kraven i jämställdhetslagen och övriga diskrimineringslagar är uppfyllda.
– Arbetsgivarverket har vid ett flertal tillfällen bekräftat att lönesättningssamtal inryms i den förhandlingsmodell som avslutas med att parterna undertecknar ett kollektivavtal, säger Annette Carnhede.
Men i skrivelsen avråder Arbetsgivarverket ”bestämt” sina medlemmar från att använda STs modell. Lokala överenskommelser om att använda den får över huvud taget inte träffas.
Istället vill Arbetsgivarverket att lönesättande samtal ska genomföras enligt den modell som kallas 8:2 i avtalet och som innebär att en överenskommelse om lön mellan arbetstagare och chef automatiskt blir kollektivavtalsreglerad.
ST avråder de lokala facken från att använda sig av paragraf 8:2.
– Vi kommer dra in medlemmarna i en bred debatt om hur vi ska hantera situationen, säger Annette Carnhede.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.