Arbetsgivaren vill att åklagare ska få sparken

ÅKLAGARMYNDIGHETEN2024-08-20

Åklagarmyndigheten vill att den åklagare som är kusin med gängledaren ”Jordgubben” och som anmälts för brott mot tystnadsplikten ska avskedas, oavsett om hon döms för brottet eller inte. Statens ansvarsnämnd har ännu inte tagit ställning till om nämnden ska invänta brottsdomen innan avskedsfrågan prövas.

Den åklagare som Åklagarmyndigheten nu vill avskeda åtalades i juni för brott mot tystnadsplikten, misstänkt för att ha läckt hemliga uppgifter till sina syskon. Hon är kusin med den efterlyste gängledaren Ismail Abdo, även kallad Jordgubben, vars mamma mördades i ett hämndattentat i september förra året.

I samband med det utreddes åklagaren internt för jäv och tjänstefel, en utredning som senare lades ned. Men i åklagarens telefon hittades chattar där hon berättar för sina syskon om andra mål som hon själv jobbat med. Det är dessa meddelanden – som alltså inte rör Ismail Abdos brottslighet – som hon åtalats för.

Rättegången mot åklagaren börjar i höst, men hennes arbetsgivare vill att hon ska avskedas oavsett om hon döms eller inte, enligt en anmälan till Statens ansvarsnämnd.

Nämnden anser att ärendet är brådskande, men har ännu inte tagit ställning till om avskedsfrågan ska prövas innan brottsdomen meddelats. I ett mejl till Publikt skriver nämndens sekreterare Jens Wieslander att Statens ansvarsnämnd ska hålla en arbetsrättslig överläggning med åklagaren enligt lagen om anställningsskydd den 11 september.

Den åtalade åklagaren nekar till brott.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA