Arbetsgivaren tveksam till noll procent

LÖNER2012-04-19

Arbetsgivarverket uttrycker kritik mot att vårbudgeten inte innehåller någon ökning av anslaget till löner i staten. Ryckig uppräkning av ramavtal gör det svårt för myndigheterna att planera.

Under 2013 budgeterar regeringen för noll procents uppräkning av lönerna i staten. Annette Carnhede, ordförande för ST, har riktat hård kritik mot att löneindexet inte räknas upp. Nu pekar också motparten, Arbetsgivarverket, på att det kan bli svårt att hantera:

”Ramanslagsmodellen är bra, men den årliga uppräkningen varierar allt för mycket år från år. Det kan göra det svårt för vissa myndigheter att planera sin verksamhet långsiktigt”, säger generaldirektör Ulf Bengtsson i ett pressmeddelande.

Verkets chefsekonom Roger Vilhelmsson påpekar att resultatet, noll procent, blir en automatisk effekt av att löneomräkningen baseras på de centrala löneavtalen i tillverkningsindustrin två år före budgetåret:

”Att pris- och löneomräkningen blir så låg är i linje med de prognoser Arbetsgivarverket gjort. Det vi nu ser är en effekt av de låga centrala löneavtal som slöts i finanskrisens kölvatten”, säger han i pressmeddelandet.

Enligt Roger Vilhelmsson var utvecklingen under år 2011 speciell. Stor tillväxt och en BNP-ökning på cirka fyra procent, kombinerade med låga centrala avtal, resulterade i mycket låga arbetskostnadsökningarna inom tillverkningsindustrin. Därför blir uppskrivningen av anslagen för löner inom den statliga förvaltningen så låg att den nu helt raderas ut av det så kallade produktivitetsavdraget.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA