Arbetsgivare i polemik med ST

GENERATIONSVÄXLING2009-06-05

När 40-talisterna pensioneras kommer statsförvaltningen att vitaliseras. Det skriver Arbetsgivarverkets chef Göran Ekström och nationalekonomen Roger Vilhelmsson i Dagens Industri.

Göran Ekström och Roger Vilhelmsson går i sin debattartikel i polemik med STs påstående att den unga generationen vänder ryggen till staten som arbetsgivare:

”Staten har inte en hög personalomsättning bland unga medarbetare, vilket skulle vara fallet om STs påstående om att hälften av de unga vill sluta i staten, vore sanna.”

I debattartikeln refererar de två arbetsgivarföreträdarna till STs rapport ”Fler drömjobb i staten”. Som underlag till rapporten finns en enkät som ST låtit göra med 1 000 statligt anställda akademiker under 35 år. På frågan om de skulle välja staten som arbetsgivare, för den händelse de skulle byta jobb, svarar mer än varannan att de absolut eller troligen skulle välja staten, och nästan lika många att de absolut eller troligen skulle välja en annan arbetsgivare.

”Det är självfallet ingen personalkris, det är inte ens ett problem. Tvärtom, redan i dag är rörlighet både från och till privat och kommunal sektor en både odramatisk och önskvärd del av statens kompetensförsörjning”, skriver Göran Ekström och Roger Vilhelmsson.

Däremot visar andra undersökningar att studenter har uppfattningen att statliga jobb är stela och rutinstyrda, konstaterar de. Det är en utmaning för de statliga arbetsgivarna att bli bättre på att profilera de statliga jobben.

”Generationsväxlingen innebär att ett erfarenhetskapital försvinner men samtidigt kommer nyrekryteringarna att innebära utvecklingskraft och nya influenser. Det är ingen personalkris, det är roligt, det är spännande och det är en vitalisering av statsförvaltningen.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA