Arbetsgivaransvar har inte minskat frånvaro
Införandet av en sjuklön som betalas av arbetsgivaren har inte påverkat sjukskrivningarnas längd. Den slutsatsen dras i en rapport från Inspektionen för socialförsäkringen, ISF.
Sedan 1992 är det arbetsgivaren som betalar sjuklön till en anställd som är sjukskriven under sjukskrivningens första period, i dag under de första två veckorna. Sedan 2005 betalar arbetsgivarna dessutom en särskild sjukförsäkringsavgift för den arbetstagare som är sjukskriven på heltid. Avgiften är 15 procent av lönen. Motivet för att ge arbetsgivaren ett ökat ekonomiskt ansvar för sjukfrånvaro har varit att ge ett ökat incitament att motverka sjukskrivningar, konstaterar ISF. Men enligt rapporten tycks det inte ha haft någon större effekt.
Enligt ISF finns det en osäkerhet i myndighetens analys, därför att också andra förändringar har skett under den granskade perioden. Men den övergripande slutsatsen är att den ökade kostnaden för arbetsgivaren inte har haft någon större inverkan på sjukskrivningarnas varaktighet.
Däremot kan reformen ha gett individen ökade möjligheter att få rehabilitering, skriver ISF. Resultatet är särskilt tydligt för grupper som mer sällan genomgår rehabilitering, exempelvis unga, äldre och anställda på arbetsplatser med högst 50 anställda. Därmed skulle resultatet kunna tolkas som att reformen bidragit till att utjämna användningen av rehabiliteringspenning mellan grupper.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.