Arbetsförmedlingen: Fler sjuka tvingas söka jobb
Allt fler sjuka personer förlorar sin sjukpenning och tvingas till Arbetsförmedlingen för att söka jobb. Antalet har ökat med 165 procent på tre år, enligt uppgifter från myndigheten själv.
Antalet personer som inte blivit beviljade sjukpenning eller fått den indragen av Försäkringskassan har ökat sedan 2014. Då hänvisades 5 600 personer till Arbetsförmedlingen från Försäkringskassan, jämfört med 14 900 personer under 2017, uppger SVT.
”Det har ökat dramatiskt och vi har inte haft resurser att möta de här människornas behov”, säger Arbetsförmedlingens rehabiliteringschef Maria Kindahl till SVT.
Nu begär Arbetsförmedlingen 84 miljoner kronor extra för att kunna hjälpa de berörda personerna att komma närmare arbetsmarknaden. Människor som anses friska av Försäkringskassan, men som Arbetsförmedlingen uppfattar som för sjuka att arbeta, riskerar att hamna mellan stolarna. Maria Kindahl tror att Arbetsförmedlingen med rätt form av aktiviteter och mer personal skulle kunna hjälpa de människor som nu slussas mellan myndigheterna:
”Vi tror att många av de här individerna kan gå tillbaka till ett arbetsliv med rätt stöd. I vårt budgetunderlag har vi beskrivit att vi har behov av mer personal och fler resurser och att det skulle kunna hamna på de summorna ungefär”, säger Maria Kindahl till SVT.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.