Arbetsförmedlingen får tillskott i höstbudget
Arbetsförmedlingen får ett tillskott på förvaltningsanslaget för de kommande åren för att ”upprätthålla takten i reformeringen” och ”undvika ytterligare neddragningar” utöver de som redan aviserats, skriver regeringen i ett pressmeddelande dagen innan budgetpropositionen presenteras. ST anser att det är positivt att det kommer ett tillskott – men att summan är för låg.
Arbetsförmedlingen beräknas tillföras 350 miljoner kronor i ökade förvaltningsanslag 2021 och 150 miljoner kronor 2022, skriver regeringen i dag i ett pressmeddelande.
”Pengarna räcker inte. De kommer till exempel inte att rädda kvar något av de 132 kontor som ska läggas ner”, kommenterar STs förbundsordförande Britta Lejon regeringens förslag i ett pressmeddelande.
ST anser att regeringen bör ge Arbetsförmedlingen i uppdrag att riva upp det beslut myndigheten fattat om att lägga ned kontor.
Fredrik Andersson, ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen, är orolig för arbetsmiljön på myndigheten. ”Medarbetarna på Arbetsförmedlingen lever under stor press över att inte kunna göra sitt jobb. Ungefär 1 700 personer har sagts upp från Arbetsförmedlingen och vi har tappat lika många i personalomsättning i år, situationen är ohållbar för de som arbetar på Arbetsförmedlingen”, kommenterar han situationen i ett pressmeddelande.
Regeringen föreslår också att Arbetsförmedlingen tillförs ytterligare medel de kommande åren för att öka antalet deltagare i upphandlade matchningstjänster – 193 miljoner kronor 2020, 348 miljoner kronor 2021 och 427 miljoner kronor 2022 .
Totalt sett föreslår regeringen satsningar för totalt ca 1,3 miljarder kronor för att fler ska komma i arbete. Det handlar om ett tillskott för arbetsmarknadsutbildning och för att dämpa minskningen av extratjänster och introduktionsjobb.
”De arbetslösa ska erbjudas utbildning i bristyrken”, skriver regeringen i pressmeddelandet.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.