Arbetsförmedlingen bantar och ökar
Just nu annonserar Arbetsförmedlingen efter fler arbetsförmedlare. Samtidigt omorganiseras stödfunktionerna. Om det i slutänden leder till personalminskningar eller uppsägningar är ännu inte klart.
Alltmedan antalet varsel ökar i snabb takt runt om i landet pågår en omorganisation i det tysta på Arbetsförmedlingen. Det som tidigare var 21 länsarbetsnämnder ska bli 10 nationella stödcenter. Om det innebär att anställda inom stödfunktioner som personalfrågor, ekonomi, utredning eller administration sägs upp är ännu inte klart.
Antalet arbetsförmedlare ska däremot öka. Hittills i år har cirka 400 förmedlare slutat och inte kunnat ersättas på grund av anställningsstopp, förklarar Lars-Erik Bäckström, vice ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen.
Hur många som ska nyanställas är inte bestämt, det beror på vad myndighetens pengar räcker till.
Det mesta talar för en minskning av antalet anställda på myndigheten. Årets budget är en halv miljard kronor lägre än året innan – lågt räknat.
Hur det blir nästa år är inte bestämt. Frågan behandlas just nu i riksdagens arbetsmarknadsutskott. Socialdemokraterna vill lägga 1,5 miljarder kronor extra på Arbetsförmedlingen och varnar i ett pressmeddelande för att det kan bli uppsägningar på myndigheten. I budgetpropositionen, som lades innan den ekonomiska krisen var ett faktum, föreslår regeringen inte något tillskott till Arbetsförmedlingen. Ett riksdagsbeslut väntas i mitten av december.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.