Arbetsförmedlare frustrerade av den politiska debatten
De nyanställda säger upp sig. De luttrade rycker på axlarna åt nedläggningshotet, men menar att hela situationen suger musten ur personalen. »Det handlar om en frustration över att politikerna inte verkar förstå vad det är vi gör«, säger Ann-Christin Carlvret på Arbetsförmedlingen i Västerås.
Korridoren på Arbetsförmedlingens mötesvåning i Västerås är osymmetrisk. Golvet är randigt, dörrarna klarblå och här och där står stora röda blomkrukor utplacerade. Den skojiga miljön skaver mot stämningen – här arbetar 150 anställda under nedläggningshot. Alliansen har lovat att lägga ned Arbetsförmedlingen i sin nuvarande form om de får bilda regering.
– Det har varit väldigt tyst här på sistone. Tidigare har vi alltid diskuterat politiska utspel i fikarummet, men nu är det tyst. Jag tror att det är ett tecken på att medarbetarna är mer osäkra än vanligt, säger Katarina Hokkanen Gustafsson, som är arbetsplatsombud för ST.
Medarbetarna på Arbetsförmedlingen är vana vid kritik från politiskt håll. Men aldrig har hotet om nedläggning varit så konkret som nu.
– Man känner ju så klart en stor osäkerhet just nu, men jag upplever att de nyanställda är mer oroliga för framtiden än vi som arbetat här länge. Arbetsförmedlingen har haft en stor personalomsättning de senaste åren, men under sommaren var det ovanligt många som slutade och de flesta av dem var unga, säger Anne Linderoth, som är ett av skyddsombuden på kontoret i Västerås.
Hon, Katarina Hokkanen Gustafsson och det andra arbetsplatsombudet Ann-Christin Carlvret menar att en nedläggning skulle ta tid. Därför känner de ingen större oro för den närmaste framtiden.
– Men det är klart man undrar hur politikerna har tänkt. Ska vi få fortsätta förmedla jobb eller ska vi bara vara en kontrollmyndighet? säger Katarina Hokkanen Gustafsson.
De tre kollegerna beskriver en frustration över att deras arbete nedvärderas och misstolkas i debatten. De undrar om politikerna fattar vad arbetsförmedlarna gör.
– Man pratar om att vi inte lyckas i vårt uppdrag att förmedla jobb. Men de arbetssökande i dag står längre ifrån arbetsmarknaden jämfört med bara några år sedan. Vi ägnar mycket tid åt att peppa och coacha till studier eller annan kompetenshöjning. Ibland ligger verktygen utanför vår verktygslåda, hos andra myndigheter eller inom vården, säger Ann-Christin Carlvret.
Mitt i detta genomgår Arbetsförmedlingen sin största omorganisation någonsin, som förväntas träda i kraft fullt ut 2020. I limbot efter valet har det arbetet stannat upp.
– Alla dessa frågetecken plus en enorm arbetsbelastning suger verkligen musten ur en. Som tur är så ser vi att vi hjälper människor, och vi ser till att dela med oss av våra solskenshistorier i personalgruppen, annars hade vi inte orkat gå till jobbet, säger Anne Linderoth.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.