Antalet sysselsatta fortsätter öka

ARBETSMARKNAD2011-04-26

Antalet sysselsatta har ökat med 115 000 personer jämfört med för ett år sedan. Samtidigt har antalet arbetslösa minskat med 36 000 till 404 000 personer, enligt Statistiska Centralbyrån, SCB.

Den totala arbetslösheten var i mars 8,1 procent. Antalet sysselsatta i åldern 15-74 år var i mars 4 630 000 personer, varav 2 449 000 män och 2 182 000 kvinnor. Sysselsättningsgraden, det vill hur stor andel av befolkningen som är sysselsatt, var 65,6 procent. Trenden är växande för båda könen.

Antalet arbetslösa visar enligt SCB en svagt nedåtgående trend. Antalet arbetslösa män minskar kraftigt, medan minskningen bland kvinnor har stannat av. Både antalet fast anställda och tidsbegränsat anställda personer ökade i mars jämfört med samma månad förra året. Antalet personer med fast anställning ökade med 79 000 och antalet med tidsbegränsad anställning med 52 000.

Det är främst inom den privata sektorn som antalet anställda ökar. Jämfört med mars 2010 var 82 000 fler privatanställda. Även inom den kommunala sektorn ökade antalet anställda, med 43 000 personer.

Bland ungdomar i åldern 15-24 år var 169 000 arbetslösa, vilket ger ett relativt arbetslöshetstal på 26,6 procent. Av de arbetslösa ungdomarna var nästan hälften heltidsstuderande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA