Antalet sjukpensionärer ökar

HÄLSA2005-08-19

Försäkringskassan redovisar sjunkande sjukfrånvaro och ohälsotal. Samtidigt ökar antalet människor med sjuk- och aktivitetsersättning.

För första gången sedan 2001 är antalet långtidssjukskrivna färre än 98 000. Ohälsotalet var i juli 41,9 – det är första gången på tre år som det ligger under 42. Ohälsotalet är ett mått som visar antalet dagar med ersättning från sjukförsäkringen dividerat med antalet invånare mellan 16 och 64 år.

– Det är glädjande att siffrorna drar neråt – framför allt för de enskilda som har möjlighet att delta på arbetsmarknaden. Särskilt glädjande är det att långtidssjukskrivningarna viker, säger Försäkringskassans chef Curt Malmborg i ett pressmeddelande.

Men samtidigt fortsätter antalet sjukpensionärer att öka. Under det senaste året har 69 700 nya personer fått sjuk- eller aktivitetsersättning, medan drygt 43 600 lämnat gruppen, antingen för att man återgått till arbete eller övergått till ålderspension. Det innebär att 26 000 fler har sjuk- och aktivitetsersättning idag än för ett år sedan.

De totala kostnaderna för sjukförsäkringen fortsätter att öka och är på årsbasis nu uppe i 106 miljarder kronor, varav närmare 70 miljarder går till sjukpensionärerna.

Under juli hade 552 300 personer sjuk- och aktivitetsersättning, medan 237 100 fick sjukpenning. 61,6 procent av de sjukskrivna är kvinnor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA