Antalet domstolar kan halveras

RÄTTSVÄSENDET2003-09-23

Det finns ett starkt stöd bland Sveriges domstolschefer att radikalt minska antalet domstolar.

Förslaget kommer från den s k Framtidsgruppen och har nyligen diskuterats på en konferens för samtliga domstolschefer.

– Det finns naturligtvis lite olika uppfattningar, men det finns nu en större acceptans för att vi totalt sett ska ha färre domstolar. De flesta inser att det behövs en viss storlek för att enheterna ska kunna fungera rationellt.

Det säger Hans-Jörgen Andersson, kammarrättspresident vid kammarrätten i Jönköping och ledamot i Framtidsgruppen. Gruppen fick för ett år sedan i uppdrag av landets domstolschefer att skapa en vision för utvecklingen av domstolsväsendet.

Gruppen föreslår

att de allmänna domstolarna och förvaltningsdomstolarna slås ihop. Samtidigt ska antalet domstolar minskas från dagens 107 till knappt 50. Förhandlingstider och öppettider ska anpassas till allmänhetens behov och all personal ska ha möjlighet att göra karriär.

Förslagen har vaskats fram ur diskussioner på regionala konferenser där domstolspersonal av alla kategorier deltagit.

– Vi vet att vi har en klar majoritet bakom förslagen, säger Hans-Jörgen Andersson. Det är angeläget att visa enighet om färdriktningen gentemot den politiska makten.

ST-Domstol har

ännu inte tagit ställning till gruppens förslag. Vice ordförande Anette Jellve är dock mycket positiv till arbetssättet.

– Det är fantastiskt att alla har varit erbjudna att vara med på de regionala konferenserna.

– Det är positivt om vi får karriärvägar för alla personalkategorier, säger hon. När domstolssekreterare får utvidgade arbetsuppgifter kan man behöva skapa nya former av tjänster.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA